Initial Selection Test - Practice Questions

Situational Judgement Test Practice Questions:

Have a go at the practice questions below.

1 As you are arriving at work you receive a call from the Customer Help Desk informing you that a number of staff have called in sick and that they have not been able to find anyone to cover. They ask if you would be able to spend the afternoon on the Customer Help Desk, however you are scheduled to spend the day in the office and have a number of routine meetings which you are expected to attend.

What is the most and least effective response in this situation?

- a) Suggest that you split the afternoon on the Customer Help Desk with somebody else so that you can attend some of your meetings
- b) Ask the Customer Help Desk to give you half an hour to speak to the relevant people from your team and re-plan your day and promise to call them back with a response
- c) Suggest they call round a number of other people who might be less busy; if they cannot find anyone then agree you will help
- d) Agree to spend half a day on the service desk and simply take your paperwork with you
- e) Decline as you have to put your own priorities first

Answers to practice question 1:

- Option B is the most effective from the options provided. This is the most effective response from the options provided because it responds directly to the issue; making the relevant checks first and then getting back in touch with the Customer Help Desk
- Option E is the least effective from the options provided. This is the least effective response from the options provided because it is not a helpful response that would support the Customer Help Desk
- **2** Your manager has been emphasising to all of the team the need to get paperwork completed on time, and the need for the whole team to meet its targets. You have worked really hard to finish two customer satisfaction reports this week. One of your colleagues has been less diligent however, and now they have to finish a long report in just a couple of hours. To miss the report deadline will reflect badly on the whole team.

What is the most and least effective response in this situation?

- a) Ask your colleague what needs to be done and offer to help this is about the team, not an individual
- b) To stop this happening again, tell your colleague it is their fault and they need to fix it, otherwise they will have let down the whole team
- c) Speak to your other colleagues about the best way to handle the situation situation

- d) Offer to help your colleague, but remind them of the importance of meeting deadlines and everyone pulling their weight
- e) Speak with your colleagues about the situation and seek agreement on the best course of action

Answers to practice question 2:

- Option D is the most effective from the options provided because it tackles the immediate problem and addresses the longer term issue regarding the importance of meeting deadlines
- Option B is the least effective from the options provided because it does not help remedy the problem at hand
- **3** A customer visiting the shopping centre, has come to the Help Desk to report that they have had their wallet stolen. They are very distressed and make it very clear that they want the perpetrators to be found and their wallet returned. Whilst you are getting more details about the incident from the customer, you receive a call from a member of the security team who confirms that they were unable to catch the perpetrators and that CCTV footage shows offenders leaving the shopping centre grounds. Security policy states they do not have authority to respond to the situation once perpetrators leave centre grounds. The customer asks again if the perpetrators have been caught and if they can have their wallet back.

What is the most and least effective response in this situation?

- a) Apologise to the customer and inform them that the perpetrators are now off the centre grounds and there is nothing you can do
- b) Explain that there is nothing you can do and advise the customer to take more care with their belongings
- c) Explain to the customer that you do not have all the details, but you will update them as soon as you do
- d) Ask the customer to wait a while so you can chase the issue up with the security team and get a better understanding of the situation
- e) Explain the full situation to the customer and pass the details of the incident to the police

Answers to practice question 3:

 Option E is the most effective from the options provided. This is the most effective response from the options provided because direct action is being taken to resolve the issue in passing the details onto the police and the customer is provided with details of the full situation • Option B is the least effective from the options provided. This is the least effective response from the options provided because the response is insensitive and could be perceived as offensive by the customer. The response does not include any measures to try and resolve the situation

Verbal Reasoning Assessment Practice Questions:

Have a go at the practice questions below.

1 In 1929, the United States' financial market crashed after a period of frantic buying. Share prices fell sharply, ruining many investors. Banks and businesses shut down. The Wall Street Crash (named after New York's financial district) affected money markets around the world. World trade plunged. The Great Depression had begun. The Great Depression cast a shadow across the 1930s. Jobless people lined up for food and clothing handouts. Some lost their homes and wandered the streets, begging or looking for work. Droughts and dust storms brought more misery to farming communities in the United States.

Are the statements below 'true', 'false' or 'cannot tell' based on the above information?

- 1. The collapse of the United States' financial market only affected trade in the United States
- 2. The Wall Street Crash caused banks and businesses to close down
- 3. Droughts and dust storms caused people to lose their homes

Correct answers:

- 1. The correct answer is **False**. The passage states that the Wall Street Crash affected money markets around the world
- 2. The correct answer is **True**. The passage states that following the crash of the United States' financial market, banks and businesses closed down
- 3. The correct answer is **Can't Tell** if statement 3 is true or false. We only know that droughts and dust storms brought more misery to farming communities. We do not know if they caused them to lose their homes

2 A 20-year study of lakes on an Antarctic island has revealed dramatic changes caused by a one degree Celsius rise in temperature. The study provides more evidence of extreme changes in the Antarctic region, which has warmed up faster than almost anywhere else on Earth – an increase of 2.5 degrees Celsius in the last 50 years. The researchers say that estimates from photographs indicate that permanent ice cover on the island has reduced by 49% since 1950. In addition over 20 years, the lake temperatures have increased by almost three times the increase in local air temperature over the same period.

Are the statements below 'true', 'false' or 'cannot tell' based on the above information?

- 4. The Antarctic region has warmed up by 2.5 degrees Celsius in the last 20 years
- 5. Lake temperatures in the Antarctic are higher than the local air temperature
- 6. In 1950, the permanent ice cover was almost twice the size it is today

Correct answers:

- 4. The correct answer to 4 is **False**. The passage states that the Antarctic region has warmed up by 2.5 degrees over the last 50 years
- 5. The correct answer to 5 is **Can't Tell**. We only know that lake temperatures have increased more than air temperatures. We do not know what those temperatures are
- 6. The correct answer to 6 is **True**. We know that permanent ice cover on the island has reduced by 49% since 1950, therefore in 1950 it was almost twice the size it is today

3 One in 10 of all bird species is likely to disappear by the end of the century, according to a study published today. A further 15 per cent of birds could be on the brink of extinction, claims the survey. The loss is expected to damage agriculture and may encourage the spread of human diseases. The research team publishing the results points out how the collapse of the vulture population in India in the 1990s was followed by a significant increase in the number of wild dogs and rats. In 1997, just over 30,000 people died of rabies in India, more than half of the world's total rabies deaths that year.

Are the statements below 'true', 'false' or 'cannot tell' based on the above information?

- 7. The anticipated decline in bird species is likely to have a negative impact on agriculture
- 8. The loss of bird species could increase the spread of human diseases
- 9. The number of rabies deaths in India in 1997 was directly related to the collapse of the vulture population in that country in the 1990s

Correct answers:

- 7. The correct answer to 7 is **True**. The passage states the loss (of birds) is expected to damage agriculture
- 8. The correct answer to 8 is **True**. The passage states that the loss (of birds) may encourage the spread of human diseases
- 9. The correct answer to 9 is **Can't Tell**. Whilst the passage states that 30,000 people died of rabies in India following the collapse of the vulture population, it does not state that these occurrences are directly related